Zeven Zuilen

De Zeven Zuilen met: Nuweira Youskine

Nuweira Youskine

De Zeven Zuilen is een levensbeschouwelijk online magazine. Onze insteek is om een visueel aantrekkelijke en inhoudelijk verdiepende ‘Longread’ over theologie, filosofie en de tijdgeest te schrijven. Aan de hand van 6+1 uitspraken van mensen die een diepgravende invloed hebben gehad op de samenleving van toen en nu, wordt ons een blik gegund in de wereld van bekende opiniemakers. In dit artikel staat alleen het eerste deel van het portret, het gehele artikel is vervolgens als PDF te downloaden en is geoptimaliseerd voor tablets. Deelt u het via de sociale media.

Het regent pijpenstelen als wij ons het centrum van Den Haag inwurmen. Nuweira Youskine heeft ons naar ‘Bodega De Posthoorn’ geloodst, maar de talrijke wegwerkzaamheden in het centrum van de residentie houden ons op. Gelukkig blijkt zij er niet mee te zitten dat we te laat aankomen. Ze wacht ons op het overdekte terras op, keuvelend met een onbekende dame. De begroeting is hartelijk. Snel naar binnen voor een driegesprek.

Op zoek naar vertrouwen

Nuweira’s naam betekent ‘lichtje’. Zij is in 1977 geboren uit een huwelijk van een Nederlandse vrouw met een half-Indiase, islamitische man. Nuweira is in een soefi omgeving opgegroeid. Ze heeft islamologie gestudeerd, en is vooral bekend als columniste van dagblad Trouw.

Na wat vriendelijkheden uitgewisseld te hebben, leggen we haar zeven kaarten voor. Wij noemen ze de ‘Zeven Zuilen’ waarbij de ‘zeven’ een verwijzing is naar het getal van de volmaaktheid, het getal van God. De ‘zuilen’ zijn een knipoog naar de islamitische vijf zuilen. Op zes van de zeven kaarten staat een naam van iemand die de menselijke geschiedenis diepgravend heeft beïnvloed. Op de zevende kaart staat een vraagteken.

Nuweira, in stemmig zwart gekleed, toont zich bescheiden: “Intimiderend hoor, deze namen. Plato, Nietzsche, Mozes… hoe kan ik daar nou nog iets aan toevoegen?”

Het valt Herman opeens op dat op alle kaarten alleen namen van mannen staan. “Daar gaan we dan met de emancipatie.” Nuweira haalt haar schouders op: “Het is onzin om er ook een vrouw bij te halen, alleen maar omdat het een vrouw is. Het gaat om de kwaliteit van de uitspraken, niet om wie ze doet. Dat jou dit nu opvalt, betekent gewoon dat je geïndoctrineerd bent door de hedendaagse politieke correctheid!”

De feministen zullen niet blij zijn met deze constatering.

“Nou, vraag de vrouwen maar eerst waarom ze niet vaak vertegenwoordigd zijn in deze lijstjes,” lacht ze. Het is duidelijk, we spreken met een zelfbewuste vrouw.


Meer info?
Benieuwd naar wat Nuweira vindt van uitspraken van Jezus, Nietzsche, Martin Luther King, Mozes, Plato en Mohammed? Vanaf 13 november 2015 kunt u het volledige interview lezen in het boek De Zeven Zuilen (150 pagina’s), te bestellen via Berne Media of stuur ons een e-mail.

De Zeven Zuilen

COLOFON

Like onze ‘De Zeven Zuilen’ pagina op Facebook!

De Zeven Zuilen wordt ondersteund door:
Kerk en Wereld – www.kerkenwereld.nl
Maatschappij van Welstand – www.welstand.nl

 

 

Laat een bericht achter