Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Herman Koetsveld en Enis Odaci stellen elkaar elke twee weken een vraag naar aanleiding van de actualiteit. Dat varieert van kleine, persoonlijke thema's tot grote politieke en theologische vragen.

Beste Enis,
Ben je er al uit op welke partij je gaat stemmen?

Jazeker, maar dat ga ik niet verklappen. De kans dat ik op de PVV ga stemmen is natuurlijk nul. Die ene moskee in Hengelo sluiten is nu niet echt topprioriteit. Alsof we geen andere uitdagingen hebben in de stad. Mensen hier tegen elkaar opzetten, omdat een of andere roeptoeter uit Den Haag dat zo graag wil, is gewoon dom. Een stem op de Hengelose PVV is net zo onhandig als een stem op de landelijke PVV, sorry. Deze tijd vraagt om verbinding en als mensen angstig zijn voor de moslim, de vreemde, of wie dan ook, kom dan uit de luie stoel en zoek die persoon op. Onderschat nooit de kracht van ontmoeten.

In een vorig leven was ik verkeerskundig ingenieur. Ik probeerde ervoor te zorgen dat mensen zo snel en zo veilig mogelijk van de ene plek naar de andere plek konden komen. Maar toen gebeurde ‘9-11’ in New York en mijn leven veranderde. Ik werd van collega opeens moslim-collega. Van buurman werd ik opeens moslim-buurman. Opeens moest ik nadenken over mijn geloof en mijn rol in deze samenleving. Ik besloot mijn verkeerskundige werk op te zeggen en journalist te worden. Ik schrijf nu over politiek, media en natuurlijk vooral de islam. In mijn nieuwe wereld, de wereld van boze burgers en angstige buren, heb ik veel dingen geleerd.

Ik heb geleerd dat angst niet slecht is. Mensen die bang zijn voor moslims zal ik nooit uitmaken voor racist. Mensen die weigeren hun hersenen te gebruiken zijn wel lui. Mensen die willens en wetens weigeren om in gesprek te gaan met de vreemde ander, zal ik negeren. Want het gaat niet om de mensen die niet nadenken en niet willen ontmoeten. Het gaat om de parels van onze samenleving. Mensen die tegen de wind in hun rug recht houden. Mensen, die ondanks alles, hun moraliteit en hun principes niet verloochenen. Op een van die personen zal ik op 21 maart stemmen.

Deze column is gepubliceerd in het Hengelo’s Weekblad.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin