Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
De Zeven Zuilen is een levensbeschouwelijk online magazine. Onze insteek is om een visueel aantrekkelijke en inhoudelijk verdiepende 'Longread' over theologie, filosofie en de tijdgeest te schrijven. Aan de hand van zeven uitspraken van mensen die een diepgravende invloed hebben gehad op de samenleving van toen en nu, wordt ons een blik gegund in de wereld van bekende opiniemakers. In dit artikel staat alleen het eerste deel van het portret, het gehele artikel is vervolgens als PDF te downloaden en is geoptimaliseerd voor tablets. Deelt u het met uw vrienden en uw netwerk.

Ruard Ganzevoort woonde als kind enkele jaren in Suriname. Deze jaren vormden de basis voor zijn denken over de wereld waarin hij zag dat er mensen zijn die het minder hebben dan hij. Hij leerde omgaan met mensen die op vele vlakken anders zijn. Het idee van een multiculturele samenleving, tegenwoordig een beladen term, was voor Ruard als kind al heel normaal. Het ene buurjongetje was moslim en daar vierde hij het Offerfeest. Een ander was hindoe en daar vierde hij Holi Phagwa.

Spiritueel politicus

Toen Ruard als achtjarige terug was in Nederland, ontdekte hij dat de samenleving hier in aparte zuiltjes was verdeeld. Zijn multiculturele levensstart maakte dat hij nooit eenkennig religieus is en het ook niet interessant vindt om maar tot één groep te behoren.

Ruard, 48 jaar, is tegenwoordig een maatschappelijke duizendpoot. Hij is hoogleraar Praktische Theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, senator voor GroenLinks in de Eerste Kamer en schrijver voor diverse media. Ook publiceert hij regelmatig prikkelende opinieartikelen die zowel bij gelovigen als niet-gelovigen de wenkbrauwen doen fronsen. Alsof dat niet voldoende is, ondersteunt Ruard zijn partner in Hotel De Admiraal, dat verstopt zit in een sierlijke wijk in Utrecht Noordoost. Hoge gevels, smalle ramen, steile trappen. Alleen de glanzende, glazen voordeur verraadt dat we hier niet te maken hebben met een reguliere woning. Hier ontmoeten we Ruard vandaag.

Ruard begroet ons hartelijk en leidt ons naar de knusse ontmoetingsruimte van het hotel. Een mix van Hollands minimalisme en Scandinavische meubelen. Strakke lijnen, felle kleuren. Ruards liefde voor stijl en detail blijkt ook uit zijn kledingkeuze: het paarse motief van zijn schoenen matcht perfect met zijn paarse overhemd. Theologie en stijl gaan prima samen, zo blijkt. Het moderne koffiezetapparaat vult ondertussen luidruchtig kleurrijke kopjes met verse koffie.

We zijn geïnteresseerd in de theologie van Ruard en in zijn koppeling van politiek met spiritualiteit. Maar vooral willen we zijn visie weten op de almaar veranderende samenleving, waarin onzekerheid de laatste zekerheid lijkt.

Hoe begint jouw verhaal?

“Ik begin mijn verhaal dicht bij mezelf, maar tegelijkertijd begint ieders verhaal als deel van het verhaal van anderen. Er is een aantal keerpunten in mijn leven dat met de dood te maken heeft. Een daarvan is in ieder geval dat in 1989 mijn zoontje, 7 weken oud, overleden is. Wiegendood, wat alleen maar betekent dat de oorzaak niet bekend is. ‘Wil je het laten onderzoeken?’ vroegen de artsen ons. Voor mij hoefde dat niet. Die realiteit hoort namelijk bij het leven. Ik was een paar jaar dominee en ik zag regelmatig mensen doodgaan. Nu ging er iemand bij ons dood. Het betekende wel dat ik een aantal zekerheden moest loslaten om eerlijk naar mezelf te kunnen zijn.”

Meer info?
Benieuwd naar wat Ruard vindt van uitspraken van Jezus, Nietzsche, Martin Luther King, Mozes, Plato en Mohammed? Vanaf 13 november 2015 kunt u het volledige interview lezen in het boek De Zeven Zuilen (150 pagina’s), te bestellen via Berne Media.

De Zeven Zuilen

COLOFON

Like onze ‘De Zeven Zuilen’ pagina op Facebook!

De Zeven Zuilen wordt ondersteund door:
Kerk en Wereld – www.kerkenwereld.nl
Maatschappij van Welstand – www.welstand.nl

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin