Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Beste Enis,
Dat was onlangs weer schrikken. Het acht-uur journaal op de NOS ging niet door vanwege een gijzeling. Hoe kijk jij er tegenaan?

Mijn eerste reactie was: “Als het maar geen moslim is!” Ik moest onvrijwillig terugdenken aan de verschrikkelijke gebeurtenissen in Parijs. Gaat de NOS meemaken wat Charlie Hebdo meemaakte? Later op de avond bleek alles gelukkig mee te vallen. De man had een nep-pistool, had zijn ouders pas verloren en was waarschijnlijk geestelijk helemaal van slag. Hoe dan ook, mijn eerste reactie is wel interessant om over na te denken. Niet alleen ik, maar vele andere moslims in Nederland hebben inmiddels meer angst voor de gevolgen van een aanslag dan de aanslag zelf. Gek eigenlijk.

In Frankrijk is het aantal geweldshandelingen tegen moslims vertienvoudigd sinds Charlie Hebdo. Synagogen en moskeeën hebben politie- en burgerwachten. Moeders met een hoofddoek worden nageroepen. Veel mensen lijken zich af te willen reageren op mensen die er uitzien als moslim en dat is eigenlijk precies wat het doel is van terrorisme: angst zaaien en bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten. Als massa’s mensen hun verstand op nul zetten en bevolkingsgroepen allemaal over een kam scheren, dan is dat vele malen gevaarlijker dan de individuele aanslag zelf. Dan gaan we de ene aanslag vervangen met de andere. Haat beantwoorden met nog meer haat. Maar als je weet dat moslims net zo bang zijn als niet-moslims, dan biedt dat een prima aanleiding om elkaar de hand te reiken.

Meer info?
Deze column is op 3 februari 2015 verschenen in het Hengelo’s Weekblad.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin