Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Beste Enis, 
Hoe kijk jij terug op dit voorbije jaar?

Ik heb dit jaar heel veel geleerd. Ik heb geleerd dat mensen erg snel bang worden van wat er op andere plaatsen in de wereld gebeurt. Ik heb geleerd dat veel mensen koste wat het kost Zwarte Piet graag zwart willen houden. Waar is het verstand?  

Ik heb ook geleerd dat wij geen problemen hebben met de steeds kariger wordende sociale voorzieningen en de steeds duurder wordende zorg. Waar blijven de protesten? Ik heb geleerd dat onze kinderen liever een smartphone hebben dan een goed boek. Dat geldt overigens ook voor mij. Ik heb geleerd dat Nederlanders steeds minder Nederlands spreken. De Engelse woorden vliegen je om de oren.

Maar ik heb ook geleerd dat Nederland, als het echt moet, toch nog wel als een grote familie optrekt. Kijk maar naar hoe wij de slachtoffers van vlucht MH17 hebben herdacht. Iedereen voelde mee, en iedereen was solidair met de nabestaanden. Helaas heb ik ook geleerd dat de ene ramp de andere niet is. Voor de slachtoffers uit Syrië halen we ‘slechts’ 5 miljoen euro op en voor het Ebola-virus geven we zonder problemen een paar miljoen euro meer weg. Eigenbelang?

Tot slot: ik heb geleerd dat jij als christen en ik als moslim best wel goede vrienden kunnen zijn, ondanks alle angst voor de islam. En dat is misschien wel de belangrijkste les: we moeten als samenleving blijven investeren in elkaar – ook in 2015. Adieu 2014.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin