Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Beste Herman,
waarom is er vier weken Advent? Ik doe mijn kerstinkopen altijd op 1 dag!

Wat je zegt. Om je nu vier weken bezig te houden met de voorbereiding op het kerstdiner? Tikje overdreven. Al bestaat er wel degelijk zoiets als ‘kerststress’. Je moet immers je eigen familie plus je schoonfamilie te vriend zien te houden. Huh en poeh!

Veel mensen denken dat Advent een soort uitzien is naar Jezus’ geboorte of zoiets. Maar dat is natuurlijk flauwekul, want dan praten we over een gebeurtenis van pakweg 2000 jaar geleden. En daar kun je niet naar uitzien. Kwestie van logica. Of je zou moeten uitzien naar het postume verjaardagsfeestje zelf. Maar a. moet je daar van houden en b. heb je daar geen vier weken voor nodig.

Nee, Advent gaat over wat ieder mens in zichzelf meedraagt, gelovig of niet: hoop en verwachting. Ieder mens heeft de uiterst merkwaardige gewoonte om te denken dat morgen beter wordt dan vandaag. Da’s nogal apart. Voorbeeld: als je dit stukje uit hebt sta je dichter bij je dood dan toen je er aan begon. En toch: we geloven tegen de klippen op in ‘wat komende is’. En dan zegt de christelijke traditie: het licht van God, dat is komende in onze duisternis. Trek daar elk jaar maar een paar donkere weken voor uit!

Mooi toch?

Meer info?
Hengelo’s Weekblad (Wegener media)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin