Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Beste Enis,
wat vind jij van de bedreigingen aan het adres van moskeeën en AZC’s?

Vreselijk natuurlijk. Diverse moskeeën in het land kregen een haatbrief die rechtstreeks uit Nazi Duitsland afkomstig leek. Moslims werden in de brief ook nog eens voor varkens uitgemaakt. Een paar dagen later had PEGIDA, de Europese anti-islam beweging, een demonstratie georganiseerd in Amsterdam. De demonstranten droegen een muts van een roze varken op hun hoofd. Tot slot werd deze week een molotovcocktail tegen de moskeemuur in Enschede gegooid. Hoe kun je hier in hemelsnaam het positieve nog in blijven zien?

Toch besloot ik die positieve tegengeluiden te zoeken. En die bleken gelukkig ruimschoots voorhanden te zijn. Het mooiste vond ik wel dat een koepelorgaan voor de Nederlandse joodse gemeenschap de bedreigde moskeeën een openlijke steunbetuiging stuurde. Als iemand weet hoe gevaarlijk bedreigingen zijn, dan zijn het de joden wel. Voor de rest bleek humor wederom een geweldig medicijn tegen de angst. Nederlanders, die zich met grappige berichten op sociale media en vele websites, helemaal niet gek lieten maken. Zo moet het.

Zo vond ik bijvoorbeeld het gebruik van de varkensmuts zeer kwetsend. Niet omdat ik als een vampier zou verdwijnen als er, in plaats van knoflook, een varken bij mij in de buurt zou komen. Ik vond het vooral onvergeeflijk dat mijn geliefde Miss Piggy van The Muppet Show zo beledigd werd door PEGIDA-aanhangers. Van Miss Piggy blijf je gewoon af, einde discussie. Zij is namelijk een bijzonder heilig varken.

Meer info?
Deze column verscheen in het Hengelo’s Weekblad

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin