Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Beste Enis,
een weekje vakantie?

Nou vakantie… ik bevind mij op moment van schrijven in het Turkse plaatsje Antakya, bij christenen beter bekend als Antiochië. In deze omgeving heeft de apostel Paulus een van zijn eerste kerken gesticht en je hebt hier ook een grote ruïne van een klooster dat vernoemd is naar St. Simon de Jongere. Er bestaat een levendige christelijke gemeenschap en een kleinere joodse gemeenschap, die in volledige vrede met en naast elkaar leven.

Het is hier sinds de protesten tegen de Turkse premier Erdoğan echter erg onrustig. Dat heeft alles te maken met het hardhandige optreden van de M.E. Dat optreden heeft geleid tot de dood van een jongeman, die ook nog eens van de oppositiepartij was. Abdullah Cömert heet hij. Sindsdien is er elke avond een stoet van mensen en auto’s die in de hele stad al schreeuwend en toeterend rondtrekt met het bijbehorende indrukwekkende vlagvertoon. De protesten zwellen elke dag aan. Dat gebeurt omdat de Turkse media volledig zwijgen over de dood van de jongeman en de protesten in Antakya. De televisiekanalen die het wagen nieuws te brengen over de protesten gaan op zwart.

Afgelopen zondag, 16 juni, was er een hoogtepunt: alle steden in de omgeving verzamelden zich in een menselijke keten van maar liefst 25 kilometer! Een rode roos ging net zo lang van hand tot hand tot het de plaats bereikte waar de jongeman zijn einde vond.

Meer info?
Hengelo’s Weekblad – Wegener media

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin