Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Beste Herman, wat krijgen we nou, ga jij Wilders bedanken?

Beste Herman,
wat krijgen we nou, ga jij Wilders bedanken?

Ja, en wel van harte. We hebben ontzettend veel aan die man te danken. Laat ik om te beginnen even je geheugen opfrissen: Jij reageerde positief geraakt op het Twents ‘Manifest van Advent 2009’: een kerkelijk antwoord op de harde toon van Wilders en zijn kameraden. Sindsdien trekken we als moslim en christen gezamenlijk op en hebben tal van bijzondere ontmoetingen gehad. Wij zouden elkaar dus nooit gevonden hebben zonder Geert. Da’s één.

Toen klonk zijn getructe toespraakje van de afgelopen verkiezingsavond: wij, de ‘echte’ Nederlanders, willen minder minder minder Marokkanen (lees: alles wat ‘moslim’, allochtoon en dus fout is). En kijk wat er gebeurde: er ontstond binnen de kortste keren een samenlevingsbreed verbond: dit mag niet onweersproken blijven. Van de sociale media, via tal van aangiften, praatprogramma’s, het gesprek aan de keukentafel tot op de verjaardagsfeestjes: stop!

Ja, we hebben zo onze problemen met integratie en ja, er moet goed nagedacht worden over islam en democratie, maar nu brak het landsbrede besef door: wij leven samen! Wij hier in Hengelo: wij leven samen! Tukkers, Surejojo’s, Turken, Marokkanen, Hollanders, Afrikanen. katholieken, moslims, agnosten, protestanten, atheïsten. Hetero’s en homo’s. Vrouwen en mannen. Postzegelverzamelaars, FC-Twentesupporters en hobbylozen. Linksen, rechtsen en middenmotors. Geslaagden, tobbers en aarzelaars. Daklozen, armen, modalen en rijken. Wij dus. Samen.

Geert openende in één klap meer meer meer: we zijn aan elkaar gegeven om samen op weg te zijn. Dank dank dank!

Meer info?
Deze column is op 25 maart 2014 verschenen in het Hengelo’s Weekblad van Wegener Media.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin