Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Beste Enis,
wat vind jij als moslim van onze Hollands-Turkse goedheiligman?

Sinterklaas schijnt inderdaad zijn oorsprong in Turkije te hebben. Hij heette volgens traditie (check Wikipedia) Nicolaas van Myra, geboren in Patara dat tegenwoordig in Turkije ligt. Later werd hij bisschop, vandaar de titel ‘Sint’ Nicolaas: de Heilige Nicolaas.

Het blijkt dat vanaf 1427 in de Sint-Nicolaaskerk in Utrecht schoenen werden gezet op 5 december, pakjesavond. Rijke Utrechters legden wat in de schoenen en de opbrengst werd verdeeld onder de armen op 6 december, de officiële sterfdag van de Heilige Nicolaas.

Tegenwoordig is Sinterklaas vooral een gezellig feest. De armen staan niet meer centraal, wel de kinderen. Zo gaat dat, tradities veranderen. Ik doe natuurlijk gewoon mee, of ik moslim ben of niet. De kinderen vertel ik later wel wat de achterliggende boodschap is.

Als klein ukkie zat ik altijd met plezier op de schoot van Sint. Wat had hij een heerlijke zijdezachte baard! Ik wilde later ook zo’n baard. Een baard staat namelijk voor wijsheid, barmhartigheid en vooral vriendelijkheid.

Imams, rabbi’s en bisschoppen tooien zich niet voor niets met indrukwekkende baarden. De witte zijn het mooist. Helaas staan baarden tegenwoordig symbool voor religieus fanatisme. Enge mensen. ‘Haatbaarden’ worden ze zelfs genoemd! Hebben we jammer genoeg te danken aan genoeg slechte voorbeelden. Alleen al om de bezoedeling van Sint zijn baard verdienen zij allemaal de roe!

Meer info?
Hengelo’s Weekblad (Wegener media)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin