Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Dominee Karin van den Broeke is voorzitter van de Protestantse Kerk in Nederland. De formele benaming: preses Generale Synode Protestantse Kerk in Nederland. De synode is het wetgevende en beleidsbepalende orgaan van de Nederlandse protestantse gemeenschap. We ontmoeten Karin in het Landelijke Dienstencentrum in Utrecht. De Protestantse Kerk kent een verregaande decentralisatie van het kerkbestuur. De heilige geest wervelt tussen de mensen en daarom hebben protestantse kerken lokaal allemaal hun eigen organisatie. Het is een zogenaamde ‘platte’ organisatie. Bisschopachtige functies ontbreken bijvoorbeeld. Het is geen top-down, maar een bottom-up benadering van het christelijk geloof.

Dominee Karin van den Broeke is voorzitter van de Protestantse Kerk in Nederland. De formele benaming: preses Generale Synode Protestantse Kerk in Nederland. De synode is het wetgevende en beleidsbepalende orgaan van de Nederlandse protestantse gemeenschap. We ontmoeten Karin in het Landelijke Dienstencentrum in Utrecht. De Protestantse Kerk kent een verregaande decentralisatie van het kerkbestuur. De heilige geest wervelt tussen de mensen en daarom hebben protestantse kerken lokaal allemaal hun eigen organisatie. Het is een zogenaamde ‘platte’ organisatie. Bisschop-achtige functies ontbreken bijvoorbeeld. Het is geen top-down, maar een bottom-up benadering van het christelijk geloof.

Gericht op het goede

We beginnen als vanzelf in managementtaal te spreken. Dat ligt aan de omgeving. Het Landelijk Dienstencentrum is van buiten een statig gebouw, in een traditionele U-vorm, met lange zijden. Er wapperen vier grote vlaggen boven aan de brede trap die leidt naar de hoofdingang. Wanneer we de ontvangsthal binnenstappen, worden we begroet door de vriendelijke receptioniste, die ons vraagt te gaan zitten aan een lange tafel. De inrichting is modern en op het eerste gezicht weinig kerkelijk. We zoeken naar het kruis van Jezus. Pas in de hoek van de ontvangsthal zien we het kruis aan de muur hangen. Een beige, houten kruis, dat leidt naar een prachtige, modern vormgegeven, kleurrijke kapel.

Herman is hier al vaker geweest en kijkt niet verrast en snuffelt in de diverse programmafolders die op tafel liggen. Enis vergelijkt de inrichting echter met de binnen architectuur van moskeeën. In bijna elke moskee is het zo dat islamitische geloofsuitingen de bezoeker vanaf elke muur, elke deur en bijna elk venster tegemoet knallen. In het Landelijk Dienstencentrum van de PKN heerst een bepaald soort ingetogenheid, een terughoudendheid in de aanwezigheid van christelijke symbolen. Men zou hier goed kunnen vergaderen.

Na een hartelijke begroeting leidt Karin ons naar haar werkkamer. In de kamer staan een standaard spreektafel, een computer en er hangen een paar schilderingen aan de muur. Het is duidelijk dat Karin niet van veel opsmuk houdt. Ze is in haar voorkomen bescheiden, maar spreekt met overgave. We zijn benieuwd naar het persoonlijke en spirituele verhaal van een belangrijk en prominent figuur binnen de PKN. Karin neemt er gelukkig de tijd voor: “Zullen we in plaats van een kopje koffie gelijk maar een kan bestellen?”

Waar heeft je wieg gestaan, Karin?

“In Rotterdam-Zuid, maar ik heb veel Zeeuws bloed: mijn moeder is een boerendochter uit Zeeuws-Vlaanderen en de ouders van mijn vader kwamen uit Walcheren, ook in Zeeland. Zijn vader is ooit naar Rotterdam getrokken om werk te zoeken en mijn moeder was daar verpleegkundige. In die tijd hebben ze elkaar leren kennen en hebben ze zich in Rotterdam gevestigd. Ik heb er de eerste dertien jaar van mijn leven gewoond. Daarna wilden mijn ouders toch terug naar Zeeland.”

Kom je uit een kerkelijk gezin?

“Ik kom uit een ‘randkerkelijk’ gezin. Mijn vader heeft erg weinig met de kerk. Daarom vonden mijn ouders het wel prettig dat Heinkenszand een neutraal dorp was: deels katholiek, deels gereformeerd, deels hervormd. Dat was voor ons een gemengde samenleving en daarmee waarschijnlijk ook een tolerante samenleving. Ik woonde daar als middelbare scholier. School was het belangrijkste onderdeel van mijn leven. Ik raakte niet zozeer verankerd in de Zeeuwse samenleving.”

Meer info?
Benieuwd naar wat Karin vindt van uitspraken van Jezus, Nietzsche, Martin Luther King, Mozes, Plato en Mohammed? Vanaf 13 november 2015 kunt u het volledige interview lezen in het boek De Zeven Zuilen (150 pagina’s), te bestellen via Berne Media.

De Zeven Zuilen

COLOFON

Like onze ‘De Zeven Zuilen’ pagina op Facebook!

De Zeven Zuilen wordt ondersteund door:
Kerk en Wereld – www.kerkenwereld.nl
Maatschappij van Welstand – www.welstand.nl

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin