Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Op een wisselvallige nazomerdag manoeuvreren we onze auto door de smalle straatjes van het vestingstadje Naarden. Het kan geen toeval zijn dat we het laatste gesprek in de serie De Zeven Zuilen zo dicht bij het geboortehuis van Herman Koetsveld voeren – het kantoor van Happinez Mindstyle Magazine ligt op een steenworp afstand. We parkeren de auto voor een statig pand. Ooit was het een weeshuis en nu wordt het onder andere gebruikt als gemeentearchief. Het eenvoudige bordje met ‘Happinez’ vertelt dat we goed zitten. We worden begroet door Marije de Jong. Marije is hoofdredacteur van dit almaar groeiende blad en wij hopen dat zij ons kan inwijden in de geheimen van Happinez als zingevende beweging. Zij leidt ons naar een prachtige maar vrijwel lege kamer: het redactieteam verhuist binnenkort naar Amsterdam. Vanaf een groot wanddoek kijkt Boeddha op ons neer, we weten niet zeker of hij minzaam kijkt of juist vriendelijk. We zijn benieuwd of er zoiets bestaat als Happinez-spiritualiteit.

Marije de Jong maakt van Happinez
een serieuze beweging

Marije neemt het initiatief in het gesprek en vertelt dat ze geen theologe is. Zij vindt dat ze een beetje uit de toon valt in De Zeven Zuilen-reeks. De andere deelnemers in deze serie zijn theologisch geschoold en zij is dat niet. We stellen haar gerust – we zijn wel toe aan een ander geluid en Marije ís dat andere geluid. ‘Haar’ Happinez staat in mooi contrast met de traditionelere tradities, denken we.

Marije vertelt ons over haar jeugd en haar inmiddels indrukwekkende werkzame leven. Ze bracht haar jongere jaren door in de jaren zestig in Amsterdam-West, een van de bekende tuinsteden vol kleine, lage flats. Nu zijn die bezaaid met schotelantennes. ‘Schotel-city!’ lacht ze. Tegenwoordig woont ze in Haarlem. Toen ze 14 jaar was werd haar wereldbeeld in belangrijke mate gevormd, midden in de flowerpowertijd. Marije deed daar volop aan mee en voelde zich erin thuis. Ze zat op een keurige middelbare school, maar hoorde meer bij de hippies. De echte hippies waren al wat ouder. Het was vooral het denken waarbij Marije zich thuis voelde, de vrijheidsdrang.

Was je tegen een bepaalde cultuur?

“Een kenmerk van hippies is niet dat ze ergens tegen zijn, maar vooral dat ze ergens voor zijn. Het was voor mij een omarming van een levensstijl, maar niet met de ongebondenheid van ‘de’ hippie. Ik heb een redelijk vast leven geleid: vaste baan, trouw aan mijn vrienden, nog steeds met dezelfde man getrouwd. Dus dat is een mooi contrast met mijn denken: daarin probeer ik ongebonden te zijn.”

Meer info?
Benieuwd naar wat Marije vindt van uitspraken van Jezus, Nietzsche, Martin Luther King, Mozes, Plato en Mohammed? Vanaf 13 november 2015 kunt u het volledige interview lezen in het boek De Zeven Zuilen (150 pagina’s), te bestellen via Berne Media.

De Zeven Zuilen

COLOFON

Like onze ‘De Zeven Zuilen’ pagina op Facebook!

De Zeven Zuilen wordt ondersteund door:
Kerk en Wereld – www.kerkenwereld.nl
Maatschappij van Welstand – www.welstand.nl

 

 

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin