Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Het regent pijpenstelen als wij ons het centrum van Den Haag inwurmen. Nuweira Youskine heeft ons naar ‘Bodega De Posthoorn’ geloodst, maar de talrijke wegwerkzaamheden in het centrum van de residentie houden ons op. Gelukkig blijkt zij er niet mee te zitten dat we te laat aankomen. Ze wacht ons op het overdekte terras op, keuvelend met een onbekende dame. De begroeting is hartelijk. Snel naar binnen voor een driegesprek. 

Op zoek naar vertrouwen

Nuweira’s naam betekent ‘lichtje’. Zij is in 1977 geboren uit een huwelijk van een Nederlandse vrouw met een half-Indiase, islamitische man. Nuweira is in een soefi omgeving opgegroeid. Ze heeft islamologie gestudeerd, en is vooral bekend als columniste van dagblad Trouw.

Na wat vriendelijkheden uitgewisseld te hebben, leggen we haar zeven kaarten voor. Wij noemen ze de ‘Zeven Zuilen’ waarbij de ‘zeven’ een verwijzing is naar het getal van de volmaaktheid, het getal van God. De ‘zuilen’ zijn een knipoog naar de islamitische vijf zuilen. Op zes van de zeven kaarten staat een naam van iemand die de menselijke geschiedenis diepgravend heeft beïnvloed. Op de zevende kaart staat een vraagteken.

Nuweira, in stemmig zwart gekleed, toont zich bescheiden: “Intimiderend hoor, deze namen. Plato, Nietzsche, Mozes… hoe kan ik daar nou nog iets aan toevoegen?”

Het valt Herman opeens op dat op alle kaarten alleen namen van mannen staan. “Daar gaan we dan met de emancipatie.” Nuweira haalt haar schouders op: “Het is onzin om er ook een vrouw bij te halen, alleen maar omdat het een vrouw is. Het gaat om de kwaliteit van de uitspraken, niet om wie ze doet. Dat jou dit nu opvalt, betekent gewoon dat je geïndoctrineerd bent door de hedendaagse politieke correctheid!”

De feministen zullen niet blij zijn met deze constatering.

“Nou, vraag de vrouwen maar eerst waarom ze niet vaak vertegenwoordigd zijn in deze lijstjes,” lacht ze. Het is duidelijk, we spreken met een zelfbewuste vrouw.


Meer info?
Benieuwd naar wat Nuweira vindt van uitspraken van Jezus, Nietzsche, Martin Luther King, Mozes, Plato en Mohammed? Vanaf 13 november 2015 kunt u het volledige interview lezen in het boek De Zeven Zuilen (150 pagina’s), te bestellen via Berne Media of stuur ons een e-mail.

De Zeven Zuilen

COLOFON

Like onze ‘De Zeven Zuilen’ pagina op Facebook!

De Zeven Zuilen wordt ondersteund door:
Kerk en Wereld – www.kerkenwereld.nl
Maatschappij van Welstand – www.welstand.nl

 

 

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin