Mounir Samuel, 24 jaar, stapt een beetje gebogen en met ingetrokken schouders de intercity uit. Op Hengelo CS wacht Herman hem op. Hij is duidelijk moe van de reis. Toch vond hij ook in de trein tijd om zich bezig te houden met grensoverschrijdende zaken, zoals whatsappen met Iraans-Koerdische vrienden in Noord-Irak.
Christen 2.0
Mounir draagt een karakteristieke bril met een dik blauw montuur. Hij heeft zijn haar in een staartje gestrikt en dat geeft hem samen met het zwarte colbert een professioneel en zakelijk voorkomen. Om zijn hals schittert een goudkleurig kruis. We hebben afgesproken in de nabijgelegen bibliotheek van Hengelo waar Enis inmiddels een hoekje heeft gereserveerd. Mounir en Enis groeten elkaar in het Arabisch. We zitten in een moderne bibliotheek, tegenover een bar, met achter ons een eindeloze muur van glossy magazines en tijdschriften. Alsof we in een lounge zitten.
Mounir Samuel schrijft voor de meeste bekende bladen, van Trouw tot aan het nieuw opgerichte online nieuwsplatform De Correspondent. Radio, televisie, blogs en lezingen in het land komen daar nog eens bij. Mounir is een druk mens. We bestellen snel een kop koffie en zetten ons aan tafel voor een driegesprek. Mounir gaat vanavond in de kerk van Herman Koetsveld spreken over zijn meest recente boek Christen 2.0. Daarna reist hij met zijn geliefde door naar Parijs om een beetje op adem te komen.
Voordat het zover is leggen wij hem zeven uitspraken voor van mensen die de wereldgeschiedenis diepgravend hebben beïnvloed. Mounir is blij met enkele namen die op de kaarten vermeld staan: “Intuïtief zou ik direct voor Martin Luther King kiezen, maar aangezien ik toch een rechtgeaarde christen blijf, ga ik voor Jezus want hij is het begin en het einde.” Over Nietzsche is hij daarentegen helemaal niet te spreken. “Kunnen we hem overslaan?” Onze nieuwsgierigheid is gewekt.
– FRAGMENT –
Stel dat je geen christelijk denkkader zou hebben, wat is dan je mening over de dood?
Mounir memoreert het verhaal van de wereldbekende Anatolische, Turkse wijsgeer, Nasrettin Hoca. “Een van zijn verhalen is dat de mens eigenlijk twee grote levensvragen heeft: waar komt hij vandaan en waar gaat hij naartoe? Ik heb het antwoord, zegt hij: we komen uit een hele donkere plek, en waar we naartoe gaan is het nog duisterder. Want een baby huilt bij zijn geboorte en als hij sterft huilt iedereen weer. En dat is voor mij, als je niet gelooft, wat het leven en de dood is. Een duistere plek, want er is geen reden tot jouw bestaan, wij zijn dan alleen nog maar foutjes of gelukjes van de kosmos. Voor mij betekent het bestaan van God nu juist dat er doel en functie is in het leven. Niet een vervolgleven in de hemel, nirvana or whatever. God wegdenken is dus voor mij onmogelijk. Zijn aanwezigheid is voldoende legitimatie voor dit leven.”
Wat is een succesvol leven voor jou?
“In ieder geval niet het aantal boeken dat ik verkoop. Of het aantal televisieoptredens. Of mijn banksaldo. Een succesvol leven is geen aards succes. Het enige dat eeuwig is zijn de relaties die ik ben aangegaan, de mensen die je hebt geholpen, het kind dat je hebt opgevangen. Succes is doen wat je doet met een glimlach op je gezicht en dat kunnen delen. Of zoals ik laatst in een gedicht schreef: succesvol zijn is aan het eind van je leven wanneer je op je sterfbed ligt omringd zijn met al die mensen met wie je je succes hebt kunnen delen en die daar succes niet als reden toe nodig hebben gehad. Het thema van de glimlach zal later terugkomen in het gesprek met Mounir. “Als ik een eenzaam sterfbed heb, heb ik iets heel erg fout gedaan.”
Meer info?
Benieuwd naar wat Mounir vindt van uitspraken van Jezus, Nietzsche, Martin Luther King, Mozes, Plato en Mohammed? Vanaf 13 november 2015 kunt u het volledige interview lezen in het boek De Zeven Zuilen (150 pagina’s), te bestellen via Berne Media.
COLOFON
Like onze ‘De Zeven Zuilen’ pagina op Facebook!
De Zeven Zuilen wordt ondersteund door:
Kerk en Wereld – www.kerkenwereld.nl
Maatschappij van Welstand – www.welstand.nl