Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Beste Herman, wat hoor ik nou?
Zat jij als dominee in een katholiek klooster?

Klopt. Afgelopen week ben ik in de Abdij van Berne in Heeswijk geweest. Ik zoek het op om mezelf te helpen. Ik geef me over aan het ritme van de dag dat wordt bepaald door drie diensten in de prachtige Abdijkerk.

De rust, de eenvoud en de stilte van de vieringen: het gaat me ‘dragen’. Ik hoef en moet niets anders meer dan er te zijn. Het is een soort afdalen: van het ‘hoofd’ naar het ‘hart’, van prakkiseren naar ontvangen. Natuurlijk, de taal, de rituelen, de hele toonzetting is rooms-katholiek, maar de gastvrijheid van de broeders is letterlijk grenzeloos: iedereen is welkom!

Gek, hoeveel tijd er in zulke dagen blijkt te zitten. Veel meer dan thuis, terwijl mijn horloge even snel blijft lopen. Tijd voor studie ook: ik lees een dikke pil over de islam. Daar zal jij vrolijk van worden. De schrijver laat heel nauwkeurig zien hoe jodendom, christendom en islam onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Zo zat ik daar: als protestant in een katholiek huis, samen zongen we de psalmen van het jodendom en vervolgens dook ik weer in de studie van de islam. Al die mensen, al die tradities zoekend naar die Ene die ons leven bezielt en ons met elkaar verbindt.

Meer info?
Hengelo’s Weekblad (Wegener media)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin