Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Beste Enis, wat betekent Bevrijdingsdag voor jou? In de intercity van Den Haag naar Hengelo zat tegenover mij een bijzonder oude mevrouw, zeker over de tachtig. Ze had diepe groeven in haar gezicht en heel dun haar. Halverwege de reis vroeg ze opeens of ik moslim was. Ik wilde mij openlijk ergeren aan haar vraag, maar ze was mij voor: “U vindt het niet fijn dat ik u als moslim aanspreek, nietwaar?” Ik liet mijn ergernis niet blijken, maar vroeg waarom ze dat wilde weten.

Beste Enis,
wat betekent Bevrijdingsdag voor jou?

In de intercity van Den Haag naar Hengelo zat tegenover mij een bijzonder oude mevrouw, zeker over de tachtig. Ze had diepe groeven in haar gezicht en heel dun haar. Halverwege de reis vroeg ze opeens of ik moslim was. Ik wilde mij openlijk ergeren aan haar vraag, maar ze was mij voor: “U vindt het niet fijn dat ik u als moslim aanspreek, nietwaar?” Ik liet mijn ergernis niet blijken, maar vroeg waarom ze dat wilde weten.

Ze pakte met haar tengere handen een oude zwart-wit foto uit haar tas. Op de foto twee prachtige jonge dames. De een met hoofddoek, de ander zonder. Ze hielden lachend elkaars onderarmen vast. “Elke keer als ik in de trein stap, denk ik aan toen we tijdens de oorlog naar Duitsland werden gevoerd.” Trein. Oorlog. Duitsers. De groeven in haar gezicht vertelden dus dát verhaal. “Die vrouw op de foto noemde mij altijd ‘moeder’. Niet omdat ik haar echte moeder was, maar omdat ze vond dat het jodendom de moeder was van zowel christendom als islam.”

We spraken de rest van de reis over de ellende, de verschrikkingen en toch, hoe knap, over haar hoop. Toen we aankwamen in Den Haag, vroeg ze: “Wilt u mijn verhaal verder vertellen aan uw medemoslims? Wij zijn altijd verbonden.” Ik begeleidde haar voorzichtig de trein uit en volgde haar kleine stapjes tot ze uit mijn zicht verdween. Ik beloofde haar verhaal altijd na te vertellen. Omdat zij mijn moeder was.

Meer info?
Deze column is op 6 mei 2014 verschenen in het Hengelo’s Weekblad van Wegener Media.
Een langere versie is eerder gepubliceerd in het blad Kerk & Israël Onderweg

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin