Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Beste Herman,
Pasen nadert, drukke tijd zeker voor jou als dominee. Wat betekent Pasen voor jou?

Ach, wat is druk? Ik heb prachtig werk en dan kijk je niet op een uurtje meer of minder. Nee, het is vooral een bijzondere tijd, die periode voorafgaand aan Pasen. Het gaat nogal ergens over: over dood en leven.

Afgelopen zondag mocht ik voorgaan in een dienst die uitgezonden werd door de IKON – in een serie van vijf samen met de Hengelose collega’s vormgegeven. Ik kreeg Maria, de moeder van Jezus op mijn bordje. In de voorbereiding kreeg het me steeds meer te pakken. En ik ging het steeds meer voor me zien, voelen ook. Daar staat ze: die moeder bij haar gemartelde en aan het kruis getimmerde, stervende zoon.

En dan is daar die diep ontroerende scene dat Jezus haar aanspreekt en haar op een van zijn leerlingen wijst: ‘vrouw, zie je zoon’ en tegen die leerling: ‘zie je moeder’. In de diepste ellende worden hier twee mensen met elkaar verbonden, in een nieuwe relatie van zorg tot elkaar gezet.

Natuurlijk, je kunt met Pasen naar de meubelboulevard of je een beetje bezig houden met hazen en chocolade-eieren. Maar er is ook dat verhaal van die onschuldig gekruisigde van wie verteld wordt dat hij leeft en op de meest onvermoede wijze onder ons is en mensen met elkaar verbindt.

Meer info?

Hengelo’s Weekblad – Wegener media
Beluister hier de IKON-uitzending
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin