Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Beste Herman,
de gemeente mag nu zelf beslissen hoe vaak de winkels ’s zondags open gaan. Wat vind jij daarvan?

Natuurlijk, die zondagsrust is een erfenis van tijden dat ons land als een christelijke land gold. Maar aangezien de gelovigen inmiddels een snel slinkende minderheid vormen, kan nu via onze gemeenteraad de zondag vlotjes tot een gewone dag worden omgesmeed.

Ik zeg ‘gewoon’. De zondag was tot voor kort ongewoon, een beetje apart zogezegd. In Bijbelse taal: ‘heilig’. In goed Twents: heel apart. Je hoeft er niet gelovig voor te zijn om te begrijpen dat ‘heel apart’ wel eens meer te zeggen heeft dan doodgewoon. Hoe zonde om dat democratisch overboord te kieperen.

Die ene dag die anders is dan de andere: een uitnodigende tijd om elkaar op te zoeken; een stille ruimte om geestelijk op adem te komen op wat voor manier dan ook; even een ‘wapenstilstand’ voor de kleine zelfstandige in zijn ongelijke strijd tegen de ‘grote jongens’; stads breed ervaren dat er meer is dan de hectiek van alledag; even geen druk voelen van de manager of van de baas; weten, ervaren dat er op deze dag even helemaal niets moet, maar zoveel mag.

Kortom, het is alleen maar goed voor Hengelo, zo’n heilige dag. Een dag van recreëren, van herscheppen dus. En dat voor iedereen. Heel apart.

Meer info?
Hengelo’s Weekblad – Wegener media

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin