Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Geen ontkomen aan, de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo had een hevige impact op de gemoedstoestand van heel Europa. De storm van emoties lijkt echter voorbij. Daarom tijd voor een nuchtere terugblik op de veelheid aan uitingen en stellingnames.

Frankrijk: “Wij zijn als natie aangevallen. Het hart van de Europese democratie is getroffen. Een oorlogsverklaring aan de seculiere republiek Frankrijk. Maar vergis u niet, onze vrijheid van meningsuiting, onze manier van leven, is onaantastbaar en de Fransen zullen niet buigen voor wie dan ook.”

Nederland: “Wij zijn solidair met Frankrijk. Parijs is de geboortegrond van de Verlichting, de vrijheid van meningsuiting is het summum van onze West-Europese beschaving. Wij zullen niet zwichten voor de radicale islam. Beledigen moet kunnen en als het je niet bevalt, dan rot je maar op naar waar je vandaan komt. Wij zijn Charlie!”

Israël: “De aanslag op Charlie Hebdo onderstreept waarom Israël alle recht heeft om keihard op te treden tegen de Palestijnen. Wat in Parijs is gebeurd, maken wij dagelijks mee. Met islamitische terroristen valt niet te onderhandelen. Wij roepen alle joden op om terug te keren naar het moederland.”

Saoedi Arabië: “Het beledigen van de profeet Mohammed is een kwalijke zaak. De westerse wereld moet lering trekken uit deze verschrikkelijke gebeurtenis. Wij roepen iedereen daarom op om te stoppen met het kwetsen van honderden miljoenen moslims over de hele wereld. Het moedwillig kwetsen van het islamitische geloof is een teken van onderdrukking.”

De seculieren: “Stel, stel dat God, of Allah, of hoe je die hersenschim ook wil noemen, toch bestaat, is hij dan werkelijk te beledigen door potloden? Zo zie je maar hoe achterlijk het geloof is. Achter de voordeur ermee, houd het lekker privé. We leven in een seculiere samenleving, waar iedereen mag zeggen wat hij wil, en deze manier van leven zullen wij tegen elke prijs bevechten.”

De christelijken: “Jezus was ondubbelzinnig en radicaal in zijn geweldloosheid. Hij keerde zijn linker wang toe als hij op zijn rechter werd geslagen. Mohammed niet, die was verwikkeld in menig oorlog en veldslag en hanteerde het zwaard om zijn geloof te verspreiden. In het Evangelie vind je geen geweld, in de Koran wel. God sta ons dus bij dat Nederland niet het volgende doelwit wordt van de islamitische terroristen.”

De moslims: “Zie je wel? Ineens moeten moslims afstand nemen van alles en nog wat. Waarom zijn moslims medeschuldig aan aanslagen in naam van hun geloof? Niemand roept dat joden afstand moeten nemen van Israël als ze weer eens duizenden slachtoffers maken. Moslims zijn toch ook hier geboren? Zij zijn ook Nederlander. Gelijke monniken, gelijke kappen.”

En ik? Rust en rede, dat wens ik ons allen toe.

Meer info?
Deze column verscheen in het maart-nummer 2015 van De Linker Wang.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin