Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Beste Enis,
wat krijgen we nou! Waarom zit jij als moslim op een driejarige cursus christelijke theologie?

Ja, ik besef dat ik niet helemaal aan het juiste profiel voldoe. Ik heb natuurlijk zwart haar en een dikke snor. Een moeilijke naam, ook. Die hebben moslims namelijk standaard. Ik spreek exotische talen: Twents, Turks én Arabisch. En ik eet ‘halal’. Boerenkool met kip dus.

Welke verdwaalde woestijnkameel heeft in Allah’s naam mij dan zo omver gelopen, dat ik ineens een driejarige cursus christelijke theologie ga volgen?

Wat dacht je hiervan? Kent de Koran het verhaal van Israël en Mozes? Check! Mozes wordt van alle profeten het vaakst bij naam genoemd! Kent de islam ook de zondvloed en de Ark van Noah? Ja hoor, een grote gebeurtenis in de Koran. En voor je een volgende vraag stelt: ook Abraham, Johannes, David en Christus en vele andere Bijbelse figuren en gebeurtenissen komen allemaal langs in de Koran.

Dit laat zien dat moslims ontzettend veel kunnen leren van de Bijbelse traditie. Alle huidige grote vragen over de islam zijn al veel eerder in joods-christelijke varianten aan bod gekomen. Die kennis is goud waard. Hoe ga je om met kritiek op Koran en profeet? Vrouwenemancipatie, homoseksualiteit en geloof? Allemaal al eerder besproken, maar nog niet allemaal opgelost.

Zou mooi zijn als wij, kaaskoppen en schaapherders samen, die oplossingen kunnen vinden.

Meer info?
Hengelo’s Weekblad (Wegener media)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin