Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Beste Herman,
Wat hoor ik nu? Vind je het tijd voor een Kerstmannen-discussie?

Kijk, we vallen natuurlijk samenlevingsbreed in een zwart gat na de pietendiscussie. Daar moeten we onmiddellijk iets aan doen. Stel je voor dat we niks meer hebben om ons druk over te maken in deze donkere dagen. De zwartepietendiscussie heeft ons geleerd: wij Nederlanders  vinden tradities buitengewoon belangrijk. Daar moet iedereen van afblijven. Juist ja. Maar wat zien we deze dagen gebeuren? Die in rood gehesen engerd die als ‘kerstman’ door het leven gaat verovert via de reclames, de tuin- en winkelcentra in recordtempo ons land. Kerst, dat was toch het traditionele feest van de geboorte van Christus? Zeker, sfeervol aangekleed met verlichte kerstbomen en zo (de kerk heeft het ooit handig vastgeplakt aan het voor-christelijke lichtfeest). We gingen met z’n allen naar de kerk en zongen dan met de engelen een hemelse lofzang.

Maar in plaats van nu nog uitbundig en landsbreed het ‘Gloria in excelsis Deo’ te laten klinken laten we ons steeds meer en kritiekloos het ‘jo-ho-ho’ van die geïmporteerde halve zool aanleunen. Hoezo ‘wij zijn zo gehecht aan onze tradities’?

Ik ben erg tegen elke vorm van discriminatie. Met één heel duidelijke uitzondering: de kerstman. Die hoort hier niet. Teeven, neem uw verantwoordelijkheid: het land uit met die gast. Trek zijn verblijfsvergunning in en verklaar hem tot ongewenste vreemdeling. Voor altijd!

En ja – geheel in de lijn van de traditie – zingen we vervolgens voor dat kind in de kribbe: ‘Nu zijt wellecome….’. Gewoon weer met z’n allen.

Meer info?
Deze column is op 9 december 2014 verschenen in het Hengelo’s Weekblad van Wegener Media.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin