Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

20151116_173309469_iOS

Christen Herman Koetsveld en moslim Enis Odaci uit Hengelo pleiten in sombere tijden voor verdraagzaamheid. Beide auteurs van het boek De Zeven Zuilen zien de samenleving verharden en verzetten zich tegen het wij-zij denken. “Zeker na een aanslag moet je onderscheid maken tussen een godsdienst en een stel geflipte idioten die in naam van die godsdienst belang hebben om tegenstellingen in stand te houden”, aldus Odaci.

“Het is een uitdaging om in deze tijd gelovig te zijn”, weet Odaci. “Voor mij is godsdienst inspiratie, het zet mij aan tot goede dingen. Er zijn mensen die mijn godsdienst misbruiken. Mijn geloof wordt gekaapt.”

Verdraagzaamheid
“Juist in deze periode gaat het om compassie en verdraagzaamheid”, weet ook Koetsveld. Beide heren willen hun kennis verbreden en hebben samen mensen geïnterviewd. “Als je meer kennis hebt van anderen, dan verbreed je je horizon op de wereld. Als je dat niet doet, dan denk je dat jouw wereld de enige wereld is. Hierdoor word je verdraagzamer”, weet Odaci.

Koetsveld: “Nee, we weten niet genoeg van elkaar. Als mens kan je elkaar benaderen. Hoe stel je je op, dát is waar je invloed op hebt. De beste samenleving, is een samenleving waar mensen elkaar kennen. Dat neemt angst weg en schept vertrouwen.”


Gedicht
Dominee Koetsveld schreef zondag dit gedicht over de aanslagen in Parijs.

In Godsnaam
god is groot
ratelen de kalashnikovs
god is groot
een kogel door een bloedwarm
liefhebbend hart
een paar samentrekkingen nog
van vergeefse moeite
god is groot
het wordt niet meer gehoord
door haar in dat
gronduitvloeiend rood
dit hele godgeroepen
godgeklaagde exploderend
sterven schreeuwt stil
minuten levenslang ons toe
sta op leef samen leef
in godsnaam

Meer info?
Dit artikel is verschenen op de website van RTV Oost.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin