Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Beste Herman,
van harte gefeliciteerd met het winnen van een landelijke schrijfwedstrijd. Vertel!

Ja, en ik ben er nog steeds een beetje beduusd van. Ik zag een aankondiging staan in ’Volzin’,  tijdschrift over zinvol leven zoals zij zichzelf omschrijven. Thema was: ‘Maak het nieuw’. Ik dacht: dat is precies waar het in het vernieuwingsproces van onze eigen kerk in Hengelo over gaat. Want overal in de kerken, ook in de onze, is er sprake van krimp.

Gebruikelijke oplossing: kerkgebouwen gesloten, Fte’s geschrapt. Saneren dus, zonder dat er grondig is nagedacht over een aanstekelijk vernieuwend concept. Netto resultaat: minder van hetzelfde. De Protestantse Gemeente in onze stad heeft het aangedurfd om een andere route te kiezen: die van het verlangen. Waar droom jij van als je over de kerk van de toekomst nadenkt? Ik ben geraakt door wat er in dat proces door heel veel mensen gedeeld is. En dus: laat ik het opschrijven.

Op m’n beeldscherm verschijnt: je bent genomineerd. Spannend? En of! Afgelopen zaterdag is het zover. In een volle Dominicuskerk in Amsterdam ontvang ik de prijs uit handen van een beroemde godsdienstsocioloog. Essay en prijs draag ik op aan onze gemeente. Want zonder de moed en het vertrouwen van al die mensen om op zoek te gaan naar een werkelijke vernieuwing was het niet geschreven.

Nalezen? www.pkn-hengelo.nl. En in Volzin natuurlijk.

Meer info?
Hengelo’s Weekblad (Wegener media)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin