Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Beste Herman, nog iets boeiends gelezen in je vakantie? Natuurlijk gaat er een stapeltje boeken mee. Vaste prik. Zo ook ‘De blokkade’ van Renate Dorrestein, had ik eerder cadeau gekregen. Zij schrijft daar over haar ‘writers block’: het fenomeen dat schrijvers (wij dus ook, ahum) soms geen woord meer op papier weten te krijgen. Ik dacht: flauwe commerciële truc om te gaan schrijven over je niet-kunnen-schrijven. Maar tot mijn eigen verbazing las ik het boek in één adem uit en bij het laatste hoofdstuk hield ik het niet meer droog.

Beste Herman, nog iets boeiends gelezen in je vakantie?

Natuurlijk gaat er een stapeltje boeken mee. Vaste prik. Zo ook ‘De blokkade’ van Renate Dorrestein, had ik eerder cadeau gekregen. Zij schrijft daar over haar ‘writers block’: het fenomeen dat schrijvers (wij dus ook, ahum) soms geen woord meer op papier weten te krijgen. Ik dacht: flauwe commerciële truc om te gaan schrijven over je niet-kunnen-schrijven. Maar tot mijn eigen verbazing las ik het boek in één adem uit en bij het laatste hoofdstuk hield ik het niet meer droog.

Dorrestein gaat een onderzoek in haar zelf aan ‘tot het bot’, tot in de diepste krochten van haar ziel en wat daar zoal in rondspookt. Zo eerlijk, zo kwetsbaar, zo waarachtig. Haar ontdekking: zij had haar vertrouwen in wat zij ‘de Muze’ noemt verloren, die eindeloze, eeuwige bron van taal, verhalen, creativiteit, schoonheid en waarheid. En dus: overgave, vertrouwen, het ‘contact’ met haar levensbron herstellen.

Ik schreef haar over mijn ontroering, de inspiratie en dat de ‘Muze’ wat mij betreft ook ‘Geest’ of ‘God’ mag heten. Ik kreeg een warm getoonzet berichtje terug: ‘‘We zijn niet alleen, nooit, zolang iemand ons verzekert dat onze gevoelens onderdeel zijn van een verhaal dat al op ons wachtte voordat we zelf op aarde kwamen, en er de juiste woorden voor vindt.’’ Je begrijpt: ik weet weer wat me te doen staat.

Meer info?

Hengelo’s Weekblad – Wegener media

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin