Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Beste Herman,
hoe heb jij de week na Parijs beleefd?

Geschokt natuurlijk. Wie niet? ‘We zijn in oorlog’. Met die loodzware woorden schaarde ook onze premier Rutte zich achter de Franse president Hollande als reactie op de schokkende gebeurtenissen in Parijs. Het werd nog een heel debat in de Tweede Kamer om uit te vogelen wat dat nou precies betekent. Nee, we zijn niet in oorlog met de islam, zo werd benadrukt. Ik ben niet in oorlog met jou dus. Poehee. Al zijn er heel wat mensen die te vinden die evengoed deze kant uitdenken.

Goed. We zijn in oorlog tegen IS dus. Tegen de barbaren die vooral moslims over de kling jagen om hun ‘ideaal’ van de Islamitische Staat te verwezenlijken. En toen? Toen gingen we door met hier en daar wat bommen te gooien in Irak. Het strijdtoneel in Syrië moeten anderen maar doen. Ingewikkeld verhaal, dat Syrië. En verder? Tja…en verder…

Ik geloof niet in die oorlog van ons. Die gaan we niet winnen met hier en daar een bom. Zelfs niet met een tapijt van bommen. Als ik eerlijk ben dan denk ik vaak: elke bom is een zaadje dat zal kiemen in de angst en volgroeien als een van haat vervuld mens. Heb je die vader gezien die aan zijn kleine jongen uitlegt dat kaarsen en bloemen de beste bescherming bieden tegen bommen en kogels? En die pianist die zijn piano naar buiten sjouwde en ‘Imagine’ van John Lennon ging spelen? Daar geloof ik in: in de hoopvolle kracht van de verbeelding. Het wordt Advent.
Meer info?
Deze column is gepubliceerd in het Hengelo’s Weekblad.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin