Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Preken: geneuzel of hart-taal?

Beste Herman,
wat hoor ik nou? Ga je stoppen met preken?

Ho, ho, het zit zo: in dagblad Trouw verscheen vorige week een onderzoek naar de kwaliteit van de preek in de Protestantse Kerk. Brandhout is een beetje te sterk gezegd, maar best is het niet. Volgens die onderzoekers dan. Te weinig concreet, eigentijds, inspirerend, confronterend, uitdagend, moedig, enzovoort. Afijn, het werd een hele discussie in kerkelijk Nederland. En ja, en dan zijn er natuurlijk ook mensen die roepen: trek de stekker maar uit de preek, geen modern mens zit daar nog op te wachten.

Maar die conclusie trek ik niet. Geen haar op mijn hoofd. Stel je voor dat we het voortaan moeten doen met de taal waarvan we nu samenlevingsbreed het heil verwachten: economische groei, rendement, consumentenvertrouwen, vrije markt, goede concurrentiepositie, begrotingsdiscipline, winstzekerheid. En van de weeromstuit de mensen worden geduid in datzelfde ‘taalveld’: uitkeringsgerechtigde, ZZP’er, tweeverdiener, AOW’er, modalen. Stel je voor!

Ik wil dat blijft klinken: barmhartigheid, rechtvaardigheid, vrede, licht, het kwade, vriendschap, vergeving, heelheid, eeuwigheid, zonde, hoop, vertrouwen, horen, duisternis, hart, antwoorden, op weg gaan, liefde. En dus over jou en mij: twijfelaar, gelovige, beeld van de Eeuwige, sterveling, zondaar, zoeker, aangesprokene, ander, schepsel, antwoorder, rechtvaardige, visionair en…kind van God. Kom er eens om; ik blijf preken.

Amen!

Meer info?

Hengelo’s Weekblad (Wegener media)
Kerk moet op zoek naar alternatief voor de preek (Trouw)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin