Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Herman Koetsveld en Enis Odaci stellen elkaar elke twee weken een vraag naar aanleiding van de actualiteit. Dat varieert van kleine, persoonlijke thema's tot grote politieke en theologische vragen.

Beste Enis,
De Ramadan is weer begonnen! Waar ging dat ook alweer over?

Het vastenritueel is voorgeschreven in het heilige boek van de moslims: de Koran. Volgens de Koran zelf is deze geopenbaard in de maand Ramadan, ofwel de negende maand van de Arabische kalender. Dus wanneer we horen over ‘de Ramadan’ dan hebben we het over de maand waarin de Koran voor het eerst geopenbaard is. Openbaring betekent dat Mohammed via de engel Gabriël woorden van God te horen krijgt. Die woorden heeft hij vervolgens laten opschrijven in een boek en dat boek noemen moslims de Koran.

Moslims vieren tijdens Ramadan dus de openbaring van de Koran. Het bijbehorende ritueel is onthouding van eten, drinken en seksuele omgang. Een lichamelijke schoonmaak zeg maar! Daarna kun je je vervolgens beter bezinnen op jouw relatie met God en dat is dan de geestelijke dimensie van vasten. Als je door de pijn van honger en dorst heen weet te breken wordt het vasten dus een voortdurende herinnering aan God. Moslims bidden, geven steun aan hulpbehoevenden, brengen meer tijd door met de familie, leggen ruzies bij. Tijdens Ramadan repareer je zoveel mogelijk dingen in je leven die gebroken zijn. En natuurlijk, voor wie het kan betalen, is er de bedevaart naar Mekka. In de islam zijn rituelen nooit losstaande handelingen, ze zijn een belangrijk onderdeel van een gemeenschap.

Maar er zijn meer vormen van vasten in de Koran. Het onthouden van eten heb ik net uitgelegd. Maar er is ook onthouding van welvaart en onthouding van spraak. Dus als je fysiek niet in staat bent om te vasten, kun je nog altijd proberen om zoveel mogelijk stil (nadenken, bezinnen) te zijn en een duidelijk minder luxe leven te leiden dan je misschien gewend bent. Wanneer je stiller bent en sober leeft, is dat net zo waardevol als het vasten van eten en drinken. Ook wat dat betreft kun je met het geloof alle kanten op. Zou jij een maand lang kunnen vasten?

Deze column is gepubliceerd in het Hengelo’s Weekblad.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin