Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Beste Enis,
De Ramadan is weer begonnen. Wat betekent deze maand precies voor moslims?

Wist je dat ‘ramadan’ het Arabische woord voor ‘september’ is? Het is dus de negende maand van de kalender. Omdat de islamitische jaartelling gebaseerd is op de maancyclus, en niet op de zonnecyclus, is de islamitische kalender tien dagen korter dan de christelijke. De maand Ramadan wandelt dus elk jaar tien dagen naar voren. De Ramadan wordt daarmee in alle seizoenen weleens gevierd.

Wat wordt er tijdens de Ramadan gevierd? We weten allemaal dat moslims in deze maand tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken. Maar dat gaat voorbij aan de werkelijke betekenis: volgens de islamitische traditie is de Koran in deze maand geopenbaard aan Mohammed. Ramadan is dus de maand van de Koran. Elke dag van de Ramadan bestuderen wereldwijd vele moslims de Koran en ze halen tijdens deze maand alle sociale banden aan, zoals buren, ouderen, de armen en andere hulpbehoevenden. Uit solidariteit met de minderbedeelden eten zij van zonsopgang tot zonsondergang geen voedsel.

Het einde van de maand wordt gevierd met het ‘breken van de vast’. Dat noemen we in populair Nederlands tegenwoordig het Suikerfeest. Familie, vrienden, bekenden feliciteren elkaar met het succesvol voltooien van de zware beproeving. Dat mag dan gevierd worden met een zoete maaltijd. In het geval van Turkse en Marokkaanse gezinnen: een héél erg zoete maaltijd! Ik wens iedereen, moslim en niet-moslim, een gezegende Ramadan!

Meer info?
Deze column is op 23 juni 2015 gepubliceerd in het Hengelo’s Weekblad.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin