Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Beste Enis,
heeft de Koran ook een ‘Stille nacht, heilige nacht’?

Jazeker! Hoofdstuk 97 uit de Koran heet “Nacht van Bestemming”. Deze nacht valt in de vastenmaand Ramadan en verhaalt over zegeningen, neerdalende engelen en de heilige geest. Deze nacht is, ik citeer: “meer waard dan duizend maanden”, omdat volgens traditie toen de Koran als Woord van God is geopenbaard. Zie je de parallellen met Kerst? Engelen, heilige geest, Woord van God?

Tegenwoordig is het natuurlijk onmogelijk uit te leggen dat er hemelse wezens neerdalen en al het leven op aarde zegenen. Waarom verstoppen al die engelen zich? Zoiets zou best in alle openheid kunnen gebeuren, nietwaar? Verlegen misschien?

Natuurlijk niet! We vergeten in welke oude tijd de geloofsverhalen geschreven zijn. In een wereld zonder internet en smartphones was de mondelinge overdracht van de godsdienst de enige logisch manier. God leerde je verhalenderwijs kennen. Kleurrijke verhalen zijn het dus geworden die alle tijden overleven en blijvend inspireren.

Zo vieren jij en ik dus nog steeds een jaarlijkse Heilige Nacht. Koran voordragen of Psalmen zingen – is hetzelfde. Lief en leed met elkaar delen – is hetzelfde. De taal is anders, de personen zijn anders, de rituelen zijn anders. Maar de boodschap is dezelfde: we gaan morgen beter maken dan vandaag. En dat mag best met een beetje hulp van boven.

Prettig kerstfeest!

Meer info?
Hengelo’s Weekblad – Wegener media

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin