Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Beste Enis, spreek jij thuis met jouw kinderen Nederlands of Turks? Die vraag wordt mij vaak gesteld. Tijdens ouderavonden, tijdens een bezoek aan het consultatiebureau, op mijn werk. De buren stellen hem ook. Het schijnt een belangrijke kwestie te zijn wat mijn kinderen thuis spreken. Men wil natuurlijk voorkomen dat mijn koters een taalachterstand ontwikkelen. Maar ook: of wij als ouders toch niet stiekem een islamitische opvoeding geven.

Welke taal spreken jouw kinderen thuis?

Beste Enis,
spreek jij thuis met jouw kinderen Nederlands of Turks?

Die vraag wordt mij vaak gesteld. Tijdens ouderavonden, tijdens een bezoek aan het consultatiebureau, op mijn werk. De buren stellen hem ook. Het schijnt een belangrijke kwestie te zijn welke taal mijn kinderen thuis spreken. Men wil natuurlijk voorkomen dat mijn koters een taalachterstand ontwikkelen. Maar ook: of wij als ouders toch niet stiekem een islamitische opvoeding geven.

Ik ben dan stout. Ik houd ervan om dat onderbuikgevoel eerst nog even aan te wakkeren. Ik zeg dan: jazeker, we spreken zelfs drie talen thuis. Arabisch, Turks en Nederlands, in die volgorde. Eigenlijk vier talen, want Twents lijkt natuurlijk voor geen meter op het ABN. Ik vertel dan dat als de kinderen thuis Nederlands spreken, ze straf krijgen en een week lang geen televisie mogen kijken. De ogen van mijn gesprekspartners worden dan groter, monden vallen open en de teleurstelling is van hun gezicht af te lezen.

Tevreden met dit resultaat, kan ik mijn glimlach vervolgens niet onderdrukken. Ja joh, tuurlijk spreken ze thuis Nederlands. Met elkaar vooral. Met vader en moeder spreken ze Turks. Wij zorgen er vervolgens voor dat de talen zuiver gesproken worden. Mixen van talen doen wij niet aan. Dat is het probleem met meertalige kinderen, dat ze talen gaan vermengen in een grote onherkenbare taalsoep.

’s Avonds op bed zingen we overigens eensgezind: “Twinkel, twinkel, kleine ster!” Een beetje aanpassen kan geen kwaad.

Meer info?
Hengelo’s Weekblad – Wegener media

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin