Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Beste Herman, op Facebook zag ik een berichtje van jou over deze ‘vredesweek’. Vertel! Aflopen donderdag zat ik met een kring mensen gebogen over een ‘onmogelijke’ tekst van de profeet Amos van pakweg 2800 jaar geleden. In de kerkdienst van zondagmorgen zou het aan de orde gaan komen. We lezen dat die Amos in knalharde bewoordingen de vloer aanveegt met de zelfverrijking door de elite van zijn tijd. ‘God zal jullie uitleveren aan jullie vijanden vanwege dit onrecht’ roept hij erbij. ‘Ik heb problemen met zo’n God’, zegt iemand in de groep.

Beste Herman, op Facebook zag ik een berichtje van jou over deze ‘vredesweek’. Vertel!

Aflopen donderdag zat ik met een kring mensen gebogen over een ‘onmogelijke’ tekst van de profeet Amos van pakweg 2800 jaar geleden. In de kerkdienst van zondagmorgen zou het aan de orde gaan komen. We lezen dat die Amos in knalharde bewoordingen de vloer aanveegt met de zelfverrijking door de elite van zijn tijd. ‘God zal jullie uitleveren aan jullie vijanden vanwege dit onrecht’ roept hij erbij. ‘Ik heb problemen met zo’n God’, zegt iemand in de groep.

Ik vertel van een artikel van Joris Luyendijk dat ik net die middag had gelezen. Hij doet al jarenlang onderzoek onder de bankiers van de City van Londen. De elite van onze tijd dus die er op los speculeert met miljarden. Zijn schrikbarende analyse is exact dezelfde als van die oude Amos: onze samenleving zal ten gronde gaan aan de letterlijk waardenloze zelfverrijking van degenen die het spel met het grote geld beheersen.

En hij zegt erbij: dat moment komt snel dichterbij. De boodschap van Amos en van de moderne onheilsprofeet Luyendijk: wie zoekt naar vrede voor deze wereld zal moeten kiezen voor rechtvaardigheid. Luyendijk verwacht nog iets opmerkelijks: een opleving van de religie. Want alleen vertrouwen verbindt mensen met elkaar. Wij zongen zondag daarom alvast: ‘Dat wij volbrengen uw woord, onze vrede. Wek uw kracht en kom ons bevrijden’.

Meer info?
Hengelo’s Weekblad – Wegener media

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin