Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Beste Enis,
Deze week is Vredesweek. Wat gaan we doen?

Jij en ik gaan praten en bruggenbouwen. Op woensdagavond zitten we vanaf half acht ’s avonds bij het Apostolisch Genootschap aan de Dennenbosweg in ons eigen mooie Hengelo. Een avond later zitten we in de Oosterkerk in Zwolle. Wie vragen te stellen heeft is van harte uitgenodigd om te luisteren naar ons verhaal en mee te doen met het debat. Deze tijden vragen om dialoog en toenadering. Vrede is hard werken, dus ik ben blij dat vredesorganisatie PAX jaarlijks een vredesweek ‘organiseert’ en dat lokale organisaties er een eigen invulling aan geven.

Voor een bewijs dat dit soort initiatieven nodig zijn hoeven we niet ver te kijken. Deze week nog liepen bij onze Enschedese buren mensen van de nationalistische beweging Pegida te demonstreren. Deze mensen zijn niet alleen tegen de multiculturele samenleving, of tegen islam, maar ook tegen Europa, tegen ‘de macht’ en tegen alles wat afwijkt van een zelfbedachte ideale samenleving. Deze mensen, of ‘boze burgers’ zoals media hen graag liefkozend noemen, verlangen terug naar een samenleving waarin windmolens en dijken het landschap schilderen en iedereen een witte huidskleur heeft. Zij willen het liefst Artikel 1 van de Grondwet opheffen.

Aan ons de taak om de mensen te laten zien dat romantische herinneringen weliswaar mooi zijn, maar ook gevaarlijk en verraderlijk. Oude tijden komen namelijk niet meer terug. De wereld is globaal met elkaar vervlochten. Nederland is en blijft divers van kleur en nationaliteit. De Europese Unie zal niet verdwijnen. En moslims? Dat zijn onze buren, of we willen of niet. Ik heb vertrouwen in de kracht en pracht van mensen. Zo zijn wij al jaren samen op weg om bruggen te bouwen. Dat is elke dag een bevestiging van hoop.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin