Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Beste Herman,
wat vind jij van dat berichtje dat kinderen steeds jonger letterlijk omvallen van de alcohol?

Eerlijk gezegd: ik schrik me rot. Maar tegelijkertijd verbaast het me niet. Want het probleem zijn niet die kinderen. Het probleem is dat niemand meer een grens durft te trekken. Waarom? Omdat de waarde van het genieten de laatste overgebleven gezamenlijke waarde van onze samenleving is. Het enig overgebleven innerlijke gebod: Gij zult mateloos genieten. De kick, de ultieme ervaring, los gaan. Dondert niet, als je maar ‘voelt’.

Die kinderen doen op hun manier dus gewoon mee met dat letterlijk grenzeloze ‘genieten’. En iedereen kijkt weg; de ouders, de scholen, de horeca, de winkeliers, de overheid, de buren, de vrienden, de club. De schade is immens. Aan het brein van die kinderen allereerst. Maar wat te denken van de maatschappelijke kosten? Behandelingen in het ziekenhuis, maximale politie-inzet in het uitgaanscircuit, extra begeleiding op school, hulpverlening.

Maar de grootste schade is die aan de ziel van onze samenleving. Want we hebben geen gemeenschappelijk antwoord meer op de vraag naar onze bezieling. Als ons eigen genieten de laatste waarheid is geworden, dan is onze samenleving letterlijk waarden-loos. Het is de hoogste tijd voor een opstand tegen die doodlopende waarden-loosheid. Het komende Paasfeest, feest van de opstanding, misschien wel een prima start voor die opstand…

Meer info?
Hengelo’s Weekblad (Wegener media)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin